De tijd: Over uren en minuten enzo

Kijk, een mens heeft 10 vingers en heeft geleerd op basis van die 10 vingers te tellen, en dat werkt vrij handig. De manier waarop wij klok lezen is helemaal niet handig.

24 uren per dag, 60 minuten per uur, 60 seconden per minuut, en 100 honderdsten per seconde (voor sport enzo). Dat is bijna nog ingewikkelder dan het imperiaal systeem waar ze in Amerika  mee rekenen (mijlen en voeten enzo).

Waarom wordt een dag niet verdeeld in procenten ofzo? Of in tientallen?

10 uren in een dag. 10 minuten in een uur. 10 seconden in een minuut. Of noem het decidag, centidag en milidag. Dan zou je in 1 dag, duizend milidagen hebben, 100 centidagen en 10 decidagen.

Een voorbeeld: 18u is het moment dat de meesten gedaan hebben met werken. Om 18u is de dag (die 24 uren telt) al voor 3/4e voorbij. 3/4e is 75% of 750 promille. Dus 75 centidagen of 750 milidagen. Het tijdstip 18u kan dus vervangen worden door: 750 md (milidagen).

Het zou een totale aanpassing vergen maar het  na verloop van tijd toch wel gemakkelijker op maken. En het zou andere vormen van klokken kunnen opleveren. Zoals:

De 2 extra milidagen zijn enkel toegevoeg ter illustratie

Of wie toch liever bij ronde klokken blijft:

Wat denken jullie?

EDIT: Enkele van de vele reacties die ik via Twitter kreeg:

pirquin: @Vromant 60-delig stelsel is logischer als het 10-delig. 60 is door meer getallen deelbaar dan 100. Handig als je zonder rekenmachine werkt.

amedee: @Vromant dat moeten de Babyloniërs geweest zijn. Ik dacht dat zij een base-60 wiskunde hadden.

amedee: @Vromant handig aan 60 is dat je er zoveel verdelingen van kan maken: door 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20, 30. Decimaal is veel beperkter.

pirquin: @Vromant en toch is het handig om een uur en een dag vlot in drie te kunnen verdelen. Historisch gegroeid uit handigheid.

Ik besluit dat het enkel zo gebruikt wordt omdat het een oude gewoonte is. Tijd voor de metrische tijd!

Advertenties

Over Gerrit Vromant

Content Marketing Strategist & Great Content Crafter Bekijk alle berichten van Gerrit Vromant

5 responses to “De tijd: Over uren en minuten enzo

 • Jan Seurinck

  Lap, ik zou de reden daarvoor moeten weten maar ik weet het niet meer. In elk geval: een jaar is 364,99 dagen. Dat heeft te maken met de aarde en de zon en draaien enzo. Dus dat is al dat.

  Maar dan die uren en die minuten natuurlijk. Een cirkel is 360° en dat is op één of andere manier gerelateerd aan dat fenomeen. Maar hoe, ik zou het begot niet meer kunnen zeggen.

 • Bert

  Op vraag van Jan: de (zeer uitgebreide) uitleg over het waarom van 60 vind je hier: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=experts-time-division-days-hours-minutes .

  Een tiendelig uursysteem lijkt me erg ongemakkelijk, zo moet je plots met erg grote getallen gaan werken, dan wel komma-getallen. 10 “minuten” in een uur is sowieso te weinig: zo één minuut komt overeen met een kwartier in de huidige tijd. En dus zou je met drie getallen moeten gaan werken om een ietwat specifieke tijd aan te duiden: 5:6:7 is dan ergens rond half twee ’s middags, als ik goed reken.

  En waarom stoppen bij uren in een dag? Waarom niet ook dagen in een week? Weken in een maand? Maanden in een jaar?

  Er zijn mensen die hier al over nagedacht hebben: http://zapatopi.net/metrictime/ Eerlijk gezegd: het werkt niet, vind ik: “02.425” zegt mij niets, terwijl “12:34:56” wel iets betekent.

  • Gerrit Vromant

   Het zegt je niets omdat het gewoonte is.

   Maar als je er even over nadenkt: met een tijd van “500” zou toch meteen duidelijk zijn dat de dag halverwege is.

   En we stoppen bij dagen, omdat je van een jaar geen 100 of 1000 dagen kunt maken, want dat zou niet kloppen met seizoenen enzo. Een dag blijft altijd even lang duren. 24 uur of 1000 milidagen.

   • Bert

    Maar wat is het equivalent van “kwart voor twaalf”? Of “half vier”? Of “vijf na drie”? Dat is net die kracht van het huidige systeem, en ik zie niet meteen hoe je dat in binaire vorm even eloquent uitdrukt.

    “De dag is halverwege”? Tja, da’s wel heel erg basic.

   • Bert

    Eventjes mijn drie voorbeelden uitgerekend:

    “kwart voor twaalf” = 11:45 = (((11 * 60) + 45) / (24 * 60)) * 1000 = 490

    “half vier” = 15:30 = (((15 * 60) + 30) / (24 * 60)) * 1000 = 645

    “vijf na drie” = 15:05 = (((15 * 60) + 5) / (24 * 60)) * 1000 = 628

    Het nieuws van zeven uur? Da’s om 792. Oké, dat gaan we afronden, dus het nieuws zal dan om 800 zijn. Ter Zake begint dan om 830.

    Maar eigenlijk stelt dat niks voor, want stel dat je een klok hebt met 1000 eenheden, dan is die wijzer nauwelijks opgeschoven van 800 naar 830.

    En wat doe je met de 38-uren werkweek?

Zeg het eens

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: