Wanneer is een gsm een smartphone?

Om met de deur in huis te vallen:

Wanneer is een gsm een smartphone?

Hangt dit af van de processorsnelheid? Hoeveelheid ram of gewoon geheugen? De grootte van het scherm? Of meer in teken van al dan niet aanwezigheid van enkele features zoals een camera, touchscreen of internetverbinding? Of hangt alles af van het besturingssysteem waarop de telefoon draait, zodat je er applicaties op kan installeren?

Of misschien zijn het zelfs de gebruikers die een phone een smartphone maken?

 

Iemand een goed antwoord? De mensen van Nokia? Samsung? HTC? Sony Ericsson? Apple? Of van Proximus, Mobistar, Base, Telenet of Mobile Vikings? Want volgens mij hebben gsmproducenten en gsmproviders er toch niet helemaal dezelfde visie op. Bijna elke gsm wordt momenteel verkocht als smartphone, maar ze zijn toch niet allemaal even smart.

Misschien moet er maar eens over nagedacht worden. Zoals vanaf wanneer “supersnel internet” verkocht mag worden als “breedband”.

Thx voor de input @Fiedelewie, @Bramula, @amedee, @librarianbe, @TIIM

 

Advertenties

Over Gerrit Vromant

Content Marketing Strategist & Great Content Crafter Bekijk alle berichten van Gerrit Vromant

4 responses to “Wanneer is een gsm een smartphone?

 • Jan Seurinck

  Wel. Ik zie drie categorieën: dumb phone, feature phone en app phone.

  Een domme telefoon staat op zichzelf. Dat zijn de candybars van Nokia en andere openklappertjes.
  Een feature phone synchroniseert lokaal. Daar kan je mee internetten en mailen maar meer ook niet.
  Een app phone kent zijn grenzen waar de apps stoppen. Als het niet bestaat als app, kan je het niet doen met je telefoon. Zodra iemand het schrijft, bestaat ook die mogelijkheid.

 • annefass

  Mhmm goede vraag in feite, want we gaan er allemaal van uit dat een gsm een gsm is en een smartphone een smartphone.. Een greep uit mijn eindwerk.

  “Dankzij de komst van smartphones (Blackberry, iPhone,…) staan we al een stapje dichter bij Mobile Internet en Mobile Advertising. Naast de standaardfuncties, die je ook vindt op een ‘gewone’ GSM, kan je met een smartphone ook browsen op het internet.
  Een smartphone kan je een beetje vergelijken met een computer, maar dan in de vorm van een mobieltje. Zo’n smartphone beschikt immers over een processor en een besturingssysteem waardoor je bepaalde programma’s kunt gebruiken die je normaal enkel op PC kon gebruiken. Al in 1996 bracht Nokia de eerste smartphone op de markt. Deze was vooral gericht naar de zakenwereld (GSM Trends, internet, 2010). Met deze smartphone kon je e-mailen, je afspraken opslaan en synchroniseren met Outlook.Voor de mainstream ging de bal pas aan het rollen in 2007 met de komst van de iPhone.”

  Helpt dit je verder?
  En btw, ‘geek’ zijn kan geen kwaad ^^

 • Steven

  Die definities bestaan al hoor. Als er cijfers over marktaandelen gegeven worden enz dan is dat duidelijk afgebakend. De analysten hanteren allemaal dezelfde definitie namelijk: je moet apps kunnen installeren om een smartphone te zijn.

  @annefass de eerste iPhone viel eigenlijk niet onder die definitie (je kon geen apps installeren) dus was voor de telco analysten geen smartphone in de strikte zin van het woord. Neem eens een kijkje op de blog van @tomiahonen voor meer cijfers en info

 • Last-minute reizen

  Zelf apps kunnen installeren = smartphone
  Moeten leven met de door de fabrikant aangeleverde apps = featurephone

Zeg het eens

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: