Wat had ze dan gedacht?

Zaterdag verhuisd, zondag effe terug naar Brussel om het oude appartement op te kuisen, alle laatste dingen weg te halen, de meterstanden op te nemen en de sleutels af te geven. Net toen ik wou vertrekken een uur staan zoeken achter Elke haar sleutels, die ze eigenlijk al 3 dagen niet meer vond. Net toen ik zei van: bon laat maar, we sturen ze later wel op als we ze vinden en ik vertrok naar Brussel vond ik ze in het handschoenkastje van de auto. Uiteindelijk wel chance, maar alvast een uur verloren van de 2 uur gepland om alles daar schoon te krijgen.

Daar snel nog effe het bad en de lavabo en de keuken gekuist. Dan nog snel kunnen stofzuigen en net toen kwam de huisbaas aan. Naast de obvious schimmelplek die we niet hebben opgekuist, vond ze dat we het nogal vuil achterlieten. De ramen waren niet gekuist (waarom zouden we als het appartement nog zeker een maand gaat leegstaan). De gordijnen waren niet gewassen (hebben we op dat anderhalve jaar nooit gedaan). De plinten waren nog wat vuil (je die kutplinten ook). Oja, en de frigo was nog vuil. Daar had ze gelijk. Die heb ik dan nog snel volledig proper gemaakt terwijl zij de documenten van water, elektriciteit en gas aan het invullen was. Al de rest: lekt em.

Ze vond dat het toilet vuil was. Inderdaad, het was vuil. Er staat kalk waar het water altijd staat. Het stond daar al toen wij in het appartement kwamen. We hebben geprobeerd om het properder te maken, maar dat is onmogelijk met kalk dat al jaren aan een toilet hangt. Ja al jaren. En de muren waren vuil. Dat waren ze van in het begin al. Ze gaat moeten herschilderen. Dat is normaal. Als ge niet genoeg laagjes schildert (en met verschillende soorten verf dan nog ook) dan komt de onderste kleur er wel wat door. Ergens wonen maakt een plek wel wat vuil. En dat valt niet op als er meubels staan. Maar als het hele kot leeg is dan zijn alle muren precies vies. Madammatje had precies verwacht dat het appartement er gelijk nieuw ging uitzien. Dat het gelijk een nieuwbouw ging zijn en ze het nog wat duurder kon doorverhuren dan nu. Het heeft er nooit gelijk nieuw uitgezien. Het is altijd een oud slecht- en half-opgelapt kot geweest. Ze heeft dat gewoon niet willen zien toen zij er zelf nog woonde. Ze was zelfs zo hypocriet dat ze een traantje liet bij het zien van het appartement.

Maar goed. De “etat des lieux” die we in het begin opschreven was nogal amateuristisch. Efkes rondkijken en zien wat er scheelt: “een paar kleine gaatjes in de quickstep”, “een paar verfvlekken op de tegels”, enzovoort. Maar van het vuile toilet staat er niets in, dus dat zal ze dan op ons schuiven. Dat ze de gordijnen wil laten wassen op onze kosten, misschien. Dat de boiler zijn jaarlijks onderhoud (dat wij niet gedaan hebben in het anderhalve jaar dat we er gewoond hebben) op onze kosten wil doen, misschien. Maar de muren herschilderen op onze kosten? Daarvoor dient toch al de indemnité of de extra huur (in ons geval 2 maanden) die we betalen wegens vroegtijdige contractbreuk? Dat dient toch om een nieuw huurder te zoeken en het appartement terug in orde te zetten. Neen? Uiteindelijk hebben we nu nog gene finale etat des lieux gemaakt. Daarvoor moest ze zich informeren hoe dat juist zat. Zij als huisbaas zou dat toch moeten weten. Ik als huurder ga volgende week alvast eens aankloppen bij de huurdersbond. Nu ik in Gent woon moet die Vlaamse instantie mij toch kunnen helpen, zelfs voor problemen met een appartement in Brussel?

Onze waarborg zullen we dus nog niet meteen terugzien. Hopelijk kan ik dinsdagochtend naar de bank bellen om die maandelijkse betaling van de huur die elke 1ste van de maand vertrekt annuleren. Dat gaat dus niet via Belfius thuisbankieren. Want de bank is gesloten. De annulatiedatum is 2/4, en de uitvoerdatum is 1/4. Want ik wil ze geen cent te snel en te veel betalen. En dan nog wachten op de afrekening van de chauffage van zomer 2011 tot zomer 2012. Daar wachten we nog steeds op. Het is dus nog lang niet voorbij.

Oja, goed nieuws: onze living is zo goed als uitgepakt. De slaapkamer staat er. De keuken is in orde. De badkamer is gebruiksklaar. Enkel de kleine slaapkamer (ook wel Dressing genoemd door Elke) heeft nog wat werk nodig. En lampen. Die moeten we ook nog hangen. Er hangen hier dus nergens sockets, en lampen kunt ge dan wel in de carrefour kopen, maar sockets en suikerkes (of in Gent blijkbaar ook chocolatekes genoemd) niet. Er bestaat trouwens nogal wat onenigheid over wat voor lampen we in de living willen hangen, dus voorlopig willen we het bij een lamp in een socket houden.

En nog one last thing: leve Gent!

Advertenties

Over Gerrit Vromant

Content Marketing Strategist & Great Content Crafter Bekijk alle berichten van Gerrit Vromant

Zeg het eens

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: